”Jag är så tacksam att jag inte blev mer allvarligt sjuk”


Allt började med att förskolläraren Sari Tengwall, 50 år, från Trelleborg, kände att kroppen inte kunde återhämta sig under helger och ledighet. Semestern gick åt till att vara sjuk. Hon hade en tuff familjesituation med ett funktionshindrat barn. När hennes oro hade gått över till normaltillstånd, började kroppen signalera.
Sari berättade att hon bara blev tröttare och valde bort många sociala evenemang.

När hon försökte träna och röra på sig blev hon bara sjuk igen. Till slut fungerade inte hennes kropp alls. Immunförsvaret fungerade dåligt, magen krånglade, hörseln var nedsatt. Sari hade länge levt med ett ljud i huvudet, något hon trodde hon skulle vara tvungen att leva med resten av sitt liv.

– Men när jag kom igång på Svenska Re så vände allt snabbt. Efter en vecka blev det tyst. Jag började få tillbaka funktionerna och förstod att jag inte hade någon hörselskada som jag tidigare trott.
Hon berättar om betydelsen av rehabiliteringsveckorna på Svenska Re.

– Jag fick lära mig att bli medveten om sömn, kost, träning och mental hälsa. Det bästa med vistelsen på Svenska Re var dels det stora utbudet av fysiska aktiviteter av olika slag, ett smörgåsbord att välja ur och chansen att prova något nytt. Men en annan viktig del var gruppsamtalen som leddes av Svenska Res psykolog. Här kände jag styrkan att vi var flera i samma situation.

Utmattningssyndrom är en nedbrytande sjukdom, men nu vet jag så mycket mer om den och är så tacksam att jag inte behövde bli mer allvarligt fysiskt sjuk.
Sammantaget ledde det till stora livsstilsförändringar i vardagen för Sari som mår mycket bättre idag. Livsglädjen har återvänt. Min man kände faktiskt inte igen mig när jag kom hem efter tre veckor, han tyckte jag var en ny människa.

Sari har börjat arbetsträna 25 procent på sin gamla arbetsplats.
– Efter första dagen var det faktiskt svårt att gå hem. Jag känner redan att jag fyller en funktion på jobbet, det känns härligt och är så viktigt för mig.