Deltagare


”Min resa till ett nytt och friskt liv på Svenska Re!”

Av Caroline Johannesson


”Jag vågade inte tro på att jag skulle kunna bli så här smidig på så kort tid”

”Jag mår jättebra! Nu har jag så mycket energi”, kvittrar Lena Olofsson när vi ringer upp henne i Ludvika. Hon har nyss kommit hem till Dalarna efter tre veckor på Svenska Re på Gran Canaria, där hon deltog i Allmänna programmet tack vare sin arbetsgivare ABB.

Lena hade länge dragits med en arbetsskada i axeln från en tidigare arbetsplats där arbetsuppgifterna var monotona. Idag har hon ett betydligt mer rörligt jobb. Dessutom drabbades hon av jobbiga sviter efter ett långvarigt haltande i väntan på operation av en trasig hälsena. Ett års felbelastning medförde stora problem med höften, hon hade svåra problem med smärta och rörlighet.

  • Jag vågade inte tro på att jag skulle kunna bli så här smidig på så kort tid, berättar Lena glädjestrålande. Sjukgymnasten på Svenska Re tänjde och vred på mig och gav mig speciella övningar för höften. Första veckan hade jag ont i hela kroppen, men sen kom jag över tröskeln och kunde njuta av både smidighet och förbättrad kondition, helt fantastiskt. Jag känner så stor skillnad, och är så pigg. Ja, jag svävar faktiskt på moln idag.

Lena fick tips av arbetskamrater att söka till Svenska Re, och hennes läkare på ABB-hälsan var positiv och skrev ett läkarintyg som möjliggjorde vistelsen.

  • Jag såg det här som världens chans och gick in för det totalt med fokus på mig själv. Programmets upplägg är fantastiskt, liksom personalen. Det här är inget man kan göra på hemmaplan på samma sätt. Jag var med på det mesta, konditionsträning, spinning, tränade på gymmet och i bassängen. Och så hade vi mobilförbud på dagarna, det var så skönt. Programmet var jättekul, men visst var det både tufft och jobbigt samtidigt.

Lena gillade också att få träna tillsammans med ett gäng som förvisso hade lite olika bagage men som kämpade mot samma mål.

  • På onsdagar fick kroppen vila, då hade vi olika workshops. Föreläsningarna var intressanta, personalen är verkligen skicklig och mångkunnig, säger Lena.

Nu ser Lena fram emot vintersäsongen och den efterlängtade skidåkningen, och tills dess behåller hon konditionen med träningspass två morgnar i veckan före jobbet och promenader. Och eftersom hon numera har ett rörligt arbete så blir det en del vardagsmotion också.

  • Det riktigt strålar om mig, säger mina arbetskamrater, och det är så roligt att den här förändringen märks så tydligt. Nu vet jag att det går att klara av en stor förändring på tre veckor, så nu känner jag mig som en ambassadör för Svenska Re. Det här resultatet och den här sköna känslan vill jag absolut inte tappa, säger Lena bestämt.

Lena Olofsson


”Nu vet jag hur jag ska nå mina uppsatta mål”

Pirjos inledande test på Svenska Res allmänna program visade att hon befann sig på gränsen till ohälsa, men det avslutande testet visade en hög hälsonivå med god kondition. Hennes arbetskamrater och vänner är mäkta imponerade, och Pirjo är både nöjd och stolt över det goda resultatet efter tre veckors rehabilitering på Svenska Re.

Pirjo Holmberg, som jobbar på ABB i Västerås, har en lång sjukdomshistoria. I bakgrunden finns bland annat en bilolycka, panikattacker och många jobbiga episoder både på jobbet och privat.

  • Jag har tidigare gått på rehab via ABB-hälsan, så jag hade egentligen både kunskap och verktyg att ta till, men jag ville komma igång rejält med träningen, bli starkare och byta miljö, så att få komma till Svenska Re var perfekt för mig, berättar Pirjo.

Hon lovordar både teoripassen om stress, sömn och hälsa likväl som alla fysiska aktiviteter och inte minst sjukgymnasten på Svenska Re, som gjorde ett personligt program åt henne med fokus på nacken hon haft problem med efter bilolyckan.

  • En annan sak som är så fantastisk med Svenska Re är ju hela personalen. Det finns inte ord nog att beskriva dem. De fanns ständigt till hands om man behövde prata, de hade alltid tid att lyssna och gav oss deltagare så mycket uppmärksamhet och stöd. Vi var en ganska liten grupp och vi blev snabbt ett fint, sammansvetsat gäng där nere. En ledig lördag blev det långpromenad till Maspalomas, en annan hyrde vi en minibuss och åkte upp i bergen eller gick ut och åt middag tillsammans. Och vi ska ses igen har vi bestämt, säger Pirjo förväntansfullt.

Innan hon reste ner hade hon precis börjat arbeta heltid efter ett halvårs sjukskrivning.

  • Jag har så lätt för att trilla dit om yttre omständigheter blir för mäktiga, men nu har jag fått nya insikter och ska se till att jag inte hamnar i samma situation igen. Jag har lärt mig att jag inte kan lösa alla problem och att allt inte kan vara mitt beslut, det är bara att djupandas, säger hon skrattande.

Pirjo var med på de flesta fysiska aktiviteterna på Svenska Re. Helt nytt för henne var Tabata, en intensiv träning i korta intervaller.

  • Jag körde hårt, den här träningsformen gav något åt varenda del av kroppen och det kändes så bra. Nu ska jag fortsätta med det hemma i Västerås. Nu orkar jag också cykla till och från jobbet och så tar jag en halvtimmes lunchpromenad varje dag för att behålla min nya, goda kondition.

Nu gäller det för Pirjo att inte bara behålla konditionen utan också att se till att fortsätta sikta mot sina mål som finns nedskrivna i hennes egen handlingsplan.

  • Jag är jättenöjd och tacksam för att jag fick den här möjligheten till rehabilitering på Svenska Re. Nu har jag köpt en canvas, min måltavla, där jag klistrar upp bilder och ord som ska påminna mig om mina mål som jag fick med mig, om kost, motion och avslappning. Snart spikar jag upp den på vardagsrumsväggen, säger Pirjo avslutningsvis.

Pirjo Holmberg


Ankie och Madeleine hittade tillbaka till livet på Svenska Re

Fyrbarnsmamman Ankie Koivisto, 46 år, arbetar på SecoTools i Fagersta. Hon är en känslig person som haft ett rörigt och stressigt liv. På Svenska Re fann hon ett inre lugn och upptäckte sitt riktiga jag.

– Egentligen är jag en levnadsglad person men har varit hämmad. Några gånger har jag har brutit ihop hemma och bara gråtit när allt blivit för mycket, berättar Ankie som fick rådet att söka till Svenska Re, där hon deltog i omstartsprogrammet.

– Det är ett innehållsrikt och varierande program. Jag fick också träna på att vara för mig själv. Jag plockade bort ”jobb-Ankie” och ”mamma-Ankie”, och insåg att jag faktiskt gillar mig själv. Jag har ju aldrig varit helt ensam tidigare. De tre veckorna på Svenska Res Omstartsprogram har inspirerat Ankie till nya tankar och hon har funnit ett inre lugn.

– Jag har insett att jag haft fokus på helt fel saker tidigare. Nu har jag tänkt om, hittat mig själv. Jag känner och lever. Jag har också lärt mig vikten av återhämtning, vilket är viktigt om man som jag lätt går upp i känslorna. De här veckorna blev verkligen en omstart, jag är oerhört tacksam, avslutar hon.

Ankie Koivisto och Madeleine Dofs

Ankie Koivisto och Madeleine Dofs


”Nu har jag fått verktygen jag behöver för mitt nya liv”

Madeleine Dofs gick på högvarv i många år och behövde hitta tillbaka till en ­normal vardag. Hon hade inga större förväntningar inför rehabiliteringen på Svenska Re, utan behövde tid för att läka.

Många tunga och stressiga år med pendlande, femskrift och så småningom familjeproblem, gjorde att 41-åriga tvåbarnsmamman Madeleine för tio år sedan drabbades av oförklarliga anfall som resulterade i diagnosen temporallobsepilepsi.

Hon var ständigt trött av anfallen, men fick till slut fungerande medicin och försökte komma tillbaka till en normal vardag. Genom företagshälsovården fick hon möjligheten att åka till Svenska Res rehabilitering.

– På gruppträffarna pratade vi mycket om stress. Jag fick lära mig mindfulness och fick hjälp med mina andningsproblem. Genom de fysiska aktiviteterna förbättrades Madeleines eftersatta kondition.

Hon vet nu att hon måste fortsätta göra förändringar i vardagslivet med barnen.

– Jag mår så otroligt bra efter de här veckorna. Nu har jag fått verktygen jag behöver för mitt nya liv.


Ronnie Thiger

Ronnie Thiger

”Orken och livsglädjen kom tillbaka”

Problemen för Ronnie Thiger började hösten 2014. Han stressade på jobbet ­samtidigt som det hände tunga saker i privatlivet – en dålig kombination.

– Jag brände helt enkelt ut mig. Jag var så trött och utmattad men kunde ändå inte sova, säger Ronnie som till vardags arbetar som reparatör på Sandvik Coromant i Gimo. Rehabiliteringen på Svenska Re blev en helt ny upplevelse i Ronnies liv. Nu har han bytt ut ”sofflocket” mot dagliga kvällspromenader och börjat träna på gym. Konditionen är starkt förbättrad liksom orken och livsglädjen.

– Jag har fått motivation att fortsätta med mitt nya positiva liv. Jag har handlingsplanerna, en kortsiktig och en långsiktig, och jag har fått en bra start med den fysiska träningen, säger Ronnie och tillägger:

– Jag är så nöjd och glad att jag har fått den här chansen. Nu ser jag bara framåt.


Rolf-Hiltunen_570

Nystart på Svenska Re efter kollaps

En novemberdag 2014 kollapsade Rolf Hiltunen på jobbet. Han hade gått på högvarv för länge. Tack vare bra stöd från arbetsgivaren ABB, chef, läkare, beteendevetare och kollegor kom han igenom den värsta krisen.

Rolf var fortfarande högvarvad när han kom ner till Omstartsprogrammet på Svenska Re. Tre veckor senare är han en helt ny människa.

– Jag bara föll ihop en dag och fick panikångest, berättar Rolf. När jag fick tipset om rehabilitering på Svenska Re blev jag nyfiken och idag är jag mycket glad att jag åkte ner.

När vi pratas vid efter treveckorsprogrammet på Gran Canaria konstaterar han med eftertryck att allt varit jättebra och han berättar entusiastiskt om sina framsteg.

– Jag har ökat min syreupptagningsförmåga, tappat i vikt, mitt blodtryck förbättrades och fortsätter att gå ner. Och det allra bästa är att jag har upptäckt stavgången, något jag aldrig gjort tidigare.

– Jag provade på allt nere på Svenska Re, vattenjympa, cirkelträning och gym, men jag fastnade för stavgången. Så effektivt! Men det var den mentala biten som blev en vändpunkt för mig. Att diskutera värderingar och ta reda på vad som är viktigast, något jag inte reflekterat över tidigare.

Handlingsplan för liv och hälsa

Rolfs uppgift blev att börja med att finna inre ro, något han inte hade haft en tanke på före kollapsen. Verktygen han lärde sig bär han med sig och i hans mobil har han en mindfulnessapp som påminner honom.

– Jag har fått en handlingsplan för liv och hälsa med tre mål; harmoni och inre ro, förbättra den fysiska hälsan samt stabilisera och öka arbetsförmågan., Utan veckorna på Svenska Re vet jag inte vad som hade hänt. Nu har jag fått ett nytt sätt att tänka positivt och jag följer min plan, sen blir det uppföljning om ett halvår.
Han tittar tillbaka på veckorna då han var ensam nere på Gran Canaria med mycket egen tid.

– Det var så värdefullt för mig. Personalen på Svenska Re är verkligen engagerad och proffsig och har god koll på varje deltagare. I kombination med effektiva metoder blev det här en helomvändning för mig, säger en nöjd Rolf Hiltunen.


gustav_570

”Omstartsprogrammet gav mig kicken tillbaka till livet”

Gustav Lloyd Agerblad hamnade i långvarigt trauma efter att ha utsatts för brott. Hans chef på Atlas Copco tipsade om Svenska Re, där Omstartprogrammet gav honom en nystart i livet.

– Jag var helt utslagen, men blev positivt överraskad från första dagen på Svenska Re. Allt passade mig perfekt; gruppterapi med fokus på värderingsövningar, stresshantering och mindfulness. Här fick jag mycket bra tänk kring vad som är viktigt för mig.

Gustav har idrottat en hel del tidigare. Veckorna på Svenska Re fick honom att på nytt komma igång med fysisk aktivitet.

– Aktiviteterna var blandade. På Svenska Re finns inget tvång, men jag provade allt. Det var härligt att springa i backarna på Gran Canaria. Jag fick också lära mig vikten av en klok kosthållning, berättar Gustav.

Nöjd arbetsgivare

Efter en tid på hemmaplan har Gustav skapat nya rutiner. I dag ser han med tillförsikt på framtiden och fortsätter med fysisk träning. Aktiviteterna finns schemalagda i mobilkalendern.

Gustav tycker själv att han har blivit lugnare, har lättare att fokusera och har fått en mer ödmjuk inställning till livet.

– När jag gick igenom rapporten från Svenska Re tillsammans med min chef blev han jätteglad över att läsa all positiv feedback jag fått. Jag har lärt mig att det är viktigt att ge sig själv den här tiden för att undvika härdsmältor i framtiden och rekommenderar alla att ladda batterierna på Svenska Re. En trevlig anläggning med avskildhet, lugn och ro, och en proffsig personal som gav mig mycket individuell tid, det är då man känner sig värdefull, säger Gustav Lloyd Agerblad.


Anna-Sofie Kanding

Anna-Sofie Kanding Foto: Pia Lundberg

”Jag fick ett helt nytt tankesätt”

Efter en trafikolycka har Anna-Sofie dragits med mångåriga smärtor av en whiplash-skada. Smärtorna har hon lärt sig att leva med, men på Svenska Re fick hon ett helt nytt tankesätt.

– På Svenska Re kände jag att man gick in på djupet och jag kan fortfarande känna den positiva energin som jag fick med mig hem från Svenska Re för ett år sedan, säger Anna-Sofie Kanding.

Anna-Sofie har flera gånger tidigare varit på rehabilitering i Sverige för att få hjälp med sina smärtor, men inget har fungerat så bra som Svenska Re.

– Personalen var proffsig och lärde mig att lyssna till mig själv och förstå mina begränsningar. Mitt personliga träningsprogram från Svenska Re försöker jag följa i vardagen. Jag fortsätter med mina dagliga promenader och nu när vintern kommer blir det gåbandet på gymmet. På det sättet får jag igång kroppen.

Anna-Sofie tycker att de tre veckorna på Svenska Re var en riktig sporre i hennes liv, som har gett henne ett helt nytt tankesätt som förenklar hennes vardag.


Patric Dehlin

Patric Dehlin

Rehab gör att Patric kan jobba heltid

Patric Delin lider av en reumatisk sjukdom. Återkommande rehabilitering hos Svenska Re, finansierad av arbetsgivaren och AFA försäkring, bidrar till att han kan arbeta heltid.

Redan i 20-årsåldern fick Patric Delin den kroniska reumatiska sjukdomen Bechterew. Det är en sjukdom som blir värre med åren, men som förbättras av rörelse och motion. Rehabilitering är en viktig del för att hålla sjukdomen i schack.

Återkommande besök på Svenska Re

Under många år har Patric åkt till Svenska Res anläggning på Gran Canaria. Vistelsen betalas till hälften av hans arbetsgivare. Den andra hälften betalas genom AFA försäkrings AGS-fond. Under den tid Patric vistas på Svenska Re får han förebyggande sjukpenning från Försäkringskassan. Rehabiliteringen på Gran Canaria har stor betydelse för honom.

– Jag blir mycket bättre under min tid där. Det är stavgång, stationsjympa, undervisning om sjukdomen och föreläsningar om att leva med värk. Jag blir också bättre av att vistas i värmen, berättar Patrik.

Idag arbetar Patric heltid som operatör på Billerud Korsnäs anläggning i Gävle och behöver i dagsläget inte ta mediciner.


Carina Brage

Carina Brage Foto: Pia Lundberg

”Veckorna på Svenska Re gav mig en extra puff.”

Stress försämrar Carina Brages psoriasis. Efter tre veckors rehabilitering på Svenska Re följer hon sin handlingsplan som hon arbetade fram under vistelsen. Idag mår hon utmärkt till både kropp och själ.

– Det är en livsuppgift att jobba med sig själv. Nu har jag verktygen och kan eliminera stress och påverka det jag gör, säger Carina. Jag har bara superlativer att säga om Svenska Res metoder.

Carina Brage är verksamhetschef på ett utbildningsföretag i Linköping, och är just nu mitt uppe i en coachutbildning.

– Visst kan jag bli stressad ibland, men jag fastnar inte i det längre. Det är viktigt och nyttigt att komma bort och få tid för tankar och återhämtning. Under veckorna på Svenska Re fick jag en extra puff. Numera är jag vd:n i mitt eget liv.

Fysisk träning har alltid varit en del i Carinas liv, men minst lika viktig är numera också mental avslappning.

Egentligen är den mentala träningen viktigast för att få helhet i livet.

– Det var bra att lära sig mental avslappning. Nu gör jag det varje dag hemma. Det är en stor anledning till varför jag mår så bra idag. Huden har läkt ut fint och de onda lederna känner jag inte av alls, konstaterar Carina.


Cecilia Augutis

Cecilia Augutis Foto:Pia Lundberg

”På Svenska Re fick jag många konkreta tips.”

Cecilia Augutis fick styrka att ta tag i sin situation under vistelsen på Svenska Re. Här fick hon tid för reflektion och hennes livskvalitet ökade påtagligt.

– Jag är fortfarande lyrisk efter veckorna på Svenska Re, säger Cecilia Augutis, redaktör och läromedelsutvecklare på Studentlitteratur. Rent fysiskt handlar det om att få jobba igenom kroppen med den dagliga fysiska träningen, vilket lättar på smärttäcket när man som jag har Bechterews sjukdom. Men den mentala biten av programmet fungerade som en rejäl morot för mig. Att få ett avbrott i vardagen och tid att landa i sig själv betyder mycket.

Under vistelsen fick Cecilia mod att ta steget och byta jobb, något som ytterligare har ökat hennes livskvalitet.

– Inspirationen går inte att mäta vetenskapligt, men för mig var det helt avgörande att få tid till reflektion och samtal med andra i samma situation för att hitta nya lösningar och se möjligheterna. På Svenska Re fick jag många konkreta tips om hur jag kan förändra och tänka om. Vardagslivet kan man ju inte bara kliva av, men det är viktigt att lära sig att säga nej för att må bra, säger Cecilia.


”Det är en energikick att kunna träna koncentrerat.”

Claes Söderling

Claes Söderling Foto: Pia Lundberg

För Claes Söderling kan stress innebära att inte orka hänga med kompisar på olika aktiviteter. Våren 2012 deltog Claes i Svenska Res specialprogram för personer med Bechterews sjukdom.

– Det är en energikick att kunna träna koncentrerat, att släppa alla vardagssysslor och bara tänka på sig själv. Mycket välgörande för både kropp och själ. Efter en period på Svenska Re kommer man in i ett skönt flow. Den fysiska träningen är viktig för att kroppen ska må bra, men det mentala välmåendet är A och O för att vardagslivet ska fungera.

Claes, som är huvudskyddsombud på Posten i Göteborg, har varit sjuk sedan slutet av 80‐talet med otrolig smärta och stor trötthet. Sjukdomen påverkade honom både fysiskt och psykiskt. I slutet av 90‐talet blev han halvt sjukpensionerad innan han fick nya läkemedel 2004. Nu jobbar han heltid igen, och när vi ringer upp honom är han på väg till en tredagarskurs och det är full rulle på jobbet.

– Jag har så många positiva minnen från min vistelse på Svenska Re. För mig är det viktigast att mentalt må bra, och det gör jag verkligen nu, säger Claes glatt.


Så mycket starkare

När Ralf kom hem från Svenska Re noterade han överraskad att han inte haltade längre, en fantastisk känsla. Nu promenerar han till och från jobbet, fortsätter med simträningen och känner sig så mycket starkare.

Ralf Sundberg är docent och kirurg i Malmö. Han har psoriasisartrit och har nyligen kommit hem efter sin tredje vistelse på Svenska Re.
– Då märkte jag verkligen att något hade hänt. Tidigare var jag svag i benen. Nu känns det så märkbart att jag stärkt musklerna, särskilt i ryggen. Jag har fått en helt ny stadga i kroppen och mycket bättre hållning.
Ralf gillar träningsrutinerna på Svenska Re med stavgång på morgnarna, qi gong, bassängträning och lite gym.

– Hela dagarna kretsar kring hälsofrämjande aktiviteter, och en så pass lång period av daglig träning ger varaktig förbättring. Mina utslag försvann också helt i det behagliga klimatet.

Han tycker också att samvaron med andra i gruppen betydde mycket.

– Man lär sig mycket av varandra. På Svenska Re får man lära sig att känna sin kropp på ett unikt sätt, sina möjligheter och sina begränsningar. Det är något som man inte kan få inom sjukvården, konstaterar Ralf, som nu arbetar heltid igen.