”Nu vill jag tillbaka till skolvärlden igen”


Maria Skårstedt, 41 år, från Östersund, är en av lärarna med diagnosen utmattningssyndrom som deltagit i Svenska Res tre veckors långa rehabilitering. Det har gett henne nya värdefulla insikter om sig själv och sin omgivning.
– Det mest fantastiska var nog att jag lärde mig så mycket på så kort tid. Jag lärde mig skilja på sjukdomen, symptomen och Maria. Att jag inte är sjukdomen. Jag fick mycket kunskap om utmattningssyndrom. Varför blev just jag sjuk? Det gjorde allt lättare att hantera.

 

Projektet erbjuder ett fullspäckat program där deltagarna själva har möjlighet att välja aktiviteter som fungerar bäst för ”just mig”.

– Jag kunde välja bland aktiviteterna, men också gå undan och vara för mig själv när jag behövde det.

Efter den första veckan sprack bubblan runt henne.
– Jag började helt enkelt leva igen, säger Maria, som är utbildad lärare för årskurs 1 – 7 i Matematik och NO. Hon hade aldrig tänkt komma tillbaka till skolvärlden. Men efter vistelsen på Svenska Re har hon en annan uppfattning.

– Nu slår inte stressystemet i kroppen igång längre. Det är bara härligt att sitta med 20 kollegor kring kaffebordet och att träffa eleverna igen. Det klarade jag inte förut. Nu vill jag tillbaka till den här världen, och kanske utbilda mig till specialpedagog i framtiden, säger Maria och fortsätter:
– Jag är så glad att jag tog den här chansen.
Maria upptäckte också det positiva med att träna igen.
– Jag började leva igen! Jag blev så glad av att träna och dessutom minskade midjemåttet rejält. Många tycker att jag har förändrats. Och min man tycker att han har fått tillbaka den kvinnan han en gång blev kär i.